Başkan "Çözdük" Dedi, Gözler Projelerin Geçmişine Çevrildi
Başkan "Çözdük" Dedi, Gözler Projelerin Geçmişine Çevrildi
Tokat Belediye Başkanı Kemal Yazıcıoğlu'nun "40 yıllık sorunları çözdük" açıklaması kent gündeminin en çok konuşulan başlıklarından biri oldu. Kamuoyunda, Gezirlik ve Kümbet başta olmak üzere bazı projelerin geçmiş dönemlerde başlatıldığı ve mevcut yönetimin sıfırdan başlayıp tamamladığı büyük ölçekli projelerin hangileri olduğu sorusu gündeme geldi.
Tokat Belediye Başkanı Kemal Yazıcıoğlu'nun son dönemde sıkça dile getirdiği "40 yıllık sorunları çözdük" açıklaması kentte yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Özellikle Gezirlik ve Kümbet bölgelerindeki imar ve mülkiyet sorunlarına ilişkin açıklamalar kamuoyunda dikkat çekerken, bazı vatandaşlar ve siyasi gözlemciler projelerin geçmişine dikkat çekiyor.
Tartışmanın merkezinde ise tek bir soru bulunuyor:
"Bu projeler gerçekten mevcut dönemde sıfırdan mı başladı, yoksa önceki dönemlerde başlatılan çalışmaların sonuçları mı alındı?"
YILLARA YAYILAN SÜREÇ
Kentte uzun yıllardır gündemde olan Gezirlik ve Kümbet bölgelerindeki imar sorunlarının çözümüne ilişkin çalışmaların geçmiş dönemlerde de sürdürüldüğü biliniyor. Kurum görüşmeleri, planlama çalışmaları ve çeşitli idari süreçlerin yıllar içinde devam ettiği ifade ediliyor.
Bu nedenle bazı çevreler, "40 yıllık sorunları çözdük" söyleminin kamuoyunda eksik bir algı oluşturabileceğini savunuyor.
Eleştirilerde şu görüş öne çıkıyor:
"Bir sorunun çözülmesi elbette önemlidir. Ancak yıllardır devam eden bir sürecin tüm aşamalarını tek bir döneme mal etmek ne kadar doğru?"
VATANDAŞIN MERAK ETTİĞİ ASIL SORU
Tokat kamuoyunda son günlerde farklı bir soru daha yüksek sesle dile getirilmeye başlandı.
"Mevcut yönetimin göreve gelmesinden sonra sıfırdan planlanıp tamamen bitirilen büyük ölçekli proje hangisi?"
Kent sakinleri, devam eden veya geçmişten devralınan projelerin yanı sıra, doğrudan mevcut yönetimin planladığı ve tamamladığı yatırımları görmek istediklerini ifade ediyor.
"BAŞLATMAK AYRI, BİTİRMEK AYRI"
Yerel yönetim uzmanları ise belediyecilikte proje değerlendirmelerinin üç ayrı başlık altında yapılması gerektiğini belirtiyor:
- Projeyi fikir olarak ortaya koymak,
- Projeyi uygulamaya geçirmek,
- Projeyi tamamlayarak hizmete sunmak.
Uzmanlara göre bir projeyi sonuçlandırmak önemli bir başarı olarak değerlendirilse de, projenin geçmiş aşamalarının da göz ardı edilmemesi gerekiyor.
TARTIŞMA SÜRECEK GİBİ GÖRÜNÜYOR
Tokat'ta kamuoyunun önümüzdeki dönemde özellikle büyük yatırımlar, kentsel dönüşüm çalışmaları ve imar projeleri konusunda daha fazla açıklama beklediği belirtiliyor.
Bir yanda "40 yıllık sorunlar çözüldü" görüşü bulunurken, diğer yanda "önceki dönemlerin emeği de unutulmamalı" değerlendirmesi yapılıyor.
Görünen o ki Tokat'ta artık sadece projelerin kendisi değil, projelerin gerçek hikâyesi ve hangi aşamada kimin katkı sunduğu da tartışılmaya devam edecek.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.


