Sel bastığında can güvenliği tehlikeye girmesin: Site yönetimlerine uyarı
Sel bastığında can güvenliği tehlikeye girmesin: Site yönetimlerine uyarı
Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği Genel Başkanı Suat Sandalcı, sitelerde sel riskine karşı bakım, acil durum planı ve güvenli tahliye hazırlıklarının önceden yapılmasını istedi. Sandalcı, su basmış otopark ve bodrumlara girilmemesi uyarısında bulunurken, Genel Başkan Vekili Kadir Tutun da ortak alan sigortalarında poliçe kapsamının dikkatle kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı.
İstanbul’da yaşanan sel ve su baskınlarının ardından Türkiye Kent sel Tesis Yönetim Derneği (TRKTYD), siteler ve toplu yapılarda afet hazırlığının önemine dikkat çekti. TRKTYD Genel Başkanı Suat Sandalcı, özellikle bodrum katlar, kapalı otoparklar, asansör kuyuları ve teknik mahallerin su baskını riski açısından değerlendirilmesi çağrısında bulundu.
Sandalcı, site yönetimlerinin sorumluluğunun temizlik, güvenlik ve aidat takibiyle sınırlı olmadığını belirterek, riskleri önceden belirlemenin ve acil durumlara hazırlanmanın da yönetimlerin görevi olduğunu söyledi. “Önceliğimiz her koşulda insan hayatıdır” diyen Sandalcı, yağış mevsimi öncesinde yapılacak kontrollerin kayıt altına alınmasını ve tespit edilen eksikliklerin giderilmesini istedi.
Yağmur suyu sistemleri ve pompalar kontrol edilmeli
Sandalcı’nın önerileri arasında çatı olukları, yağmur suyu inişleri, süzgeçler, mazgallar ve drenaj hatlarının düzenli temizlenmesi yer aldı. Sistemlerin yalnızca gözle kontrol edilmemesi, çalışır durumda olduklarının da sınanması gerektiğini belirten Sandalcı; tahliye pompaları, şamandıralar ve varsa yedek güç sistemlerinin yetkili teknik ekiplerce incelenmesini önerdi.
Kapalı otopark rampaları, bodrum girişleri ve düşük kotta bulunan alanlar için yapıya uygun su girişini azaltıcı çözümler geliştirilmesi gerektiğini kaydeden Sandalcı, elektrik panoları, jeneratörler ve diğer kritik ekipmanların bulunduğu mahallerin ayrıca değerlendirilmesini istedi. Kanalizasyonun geri basma riski ve buna karşı alınabilecek teknik önlemlerin de gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.
Her sitenin uygulanabilir bir acil durum planı bulunması gerektiğini vurgulayan Sandalcı, resmî uyarıları kimin takip edeceğinin, sakinleri kimin bilgilendireceğinin ve teknik ekiplerle kimin iletişim kuracağının önceden belirlenmesini istedi. Yaşlı, engelli ve hareket kısıtlılığı bulunan sakinlerin güvenli tahliyesinin planlanması, personelin eğitilmesi ve acil iletişim listelerinin güncel tutulması da çağrıda öne çıkan başlıklar arasında yer aldı.
“Su basmış otoparka araç almak için inmeyin”
Sel sırasında can güvenliğinin eşya ve araç kurtarmanın önünde geldiğini belirten Sandalcı, sakinleri su basmış otoparklara araçlarını almak için ya da bodrumlara eşya kurtarmak amacıyla inmemeleri konusunda uyardı. Asansörlerin kullanılmaması ve riskli alanlara girişin engellenmesi gerektiğini söyledi.
Tahliye sırasında resmî ekiplerin yönlendirmelerine uyulmasını isteyen Sandalcı, güvenli güzergâhlarla yüksek ve güvenli alanlara geçilmesi gerektiğini belirtti. Tahliye yolu su altındaysa bu güzergâha girilmemesi ve 112 üzerinden yardım istenmesi çağrısında bulundu.
Elektrik ve gaz kaynaklı ikincil tehlikelere karşı da uyarıda bulunan Sandalcı, suya temas etmiş elektrik tesisatına, panolara ve cihazlara yaklaşılmaması gerektiğini kaydetti. Elektriğin kesilmesi gerekiyorsa bu işlemin güvenli koşullarda yetkili kişilerce yapılmasını isteyen Sandalcı, site personelinden suya girerek pompa, pano veya asansör kuyusuna müdahale etmesinin istenmemesi gerektiğini vurguladı.
Su çekilse de risk sona ermeyebilir
Sandalcı, suyun çekilmesinin tehlikenin bittiği anlamına gelmediğini belirterek, ortak alanların ve teknik sistemlerin uzmanlarca incelenmeden kullanıma açılmaması gerektiğini söyledi. Elektrik tesisatı, asansörler, pompalar, jeneratörler ve yangın güvenlik sistemlerinin ilgili uzmanlarca kontrol edilmesini istedi.
Yapıda, istinat duvarlarında veya zeminde hasar şüphesi bulunması hâlinde teknik değerlendirme yapılmadan ilgili alanlara girilmemesi gerektiğini kaydeden Sandalcı, su basmış bodrumların boşaltılmasının da yapısal riskler gözetilerek uzman ekiplerce planlanmasını önerdi.
Kanalizasyonla karışmış olabilecek suların sağlık riski taşıyabileceğine işaret eden Sandalcı; temizlik, dezenfeksiyon, kurutma ve havalandırma işlemlerinin uygun koruyucu ekipmanlarla yapılmasını istedi. Su depolarının kirlenme ihtimalinin değerlendirilmesi ve güvenliği doğrulanmadan şüpheli suyun kullanılmaması gerektiğini belirtti. Hasarın ilk hâlinin, mümkün olduğu ölçüde fotoğraf, video ve tutanakla belgelenmesini; servis raporları, bakım kayıtları ve harcama belgelerinin saklanmasını da tavsiye etti.
Ortak alan sigortasında poliçe kapsamı önemli
TRKTYD Genel Başkan Vekili Kadir Tutun da sel ve su baskınlarının ortak alanlarda yüksek onarım maliyetlerine yol açabileceğini belirterek sigorta güvencesine dikkat çekti. Tutun, bir sitede asansör, elektrik panosu, pompa veya jeneratörün zarar görmesinin bütün sakinlerin yaşamını etkileyebileceğini söyledi.
Poliçenin bulunmasının tek başına yeterli olmadığını vurgulayan Tutun, dahili ve harici sel ile su baskını teminatlarının poliçede yer alıp almadığının ve hangi alanlarla ekipmanları kapsadığının kontrol edilmesini istedi. Sigorta bedellerinin güncel yeniden yapım ve ekipman yenileme maliyetlerine göre gözden geçirilmesi; teminat limitleri, muafiyetler, istisnalar ve eksik sigorta riskinin sigorta acentesiyle birlikte incelenmesi gerektiğini kaydetti.
Tutun, bodrumlar, kapalı otoparklar ve teknik mahallerin özelliklerinin sigortacıya doğru bildirilmesi, ortak ekipmanların poliçeye uygun şekilde dâhil edildiğinin doğrulanması çağrısında bulundu. Zorunlu Deprem Sigortası’nın tek başına yağış kaynaklı sel zararlarına güvence sağlamadığını hatırlattı. Hasar meydana geldiğinde poliçedeki bildirim süreleri gözetilerek sigorta acentesine gecikmeden başvurulmasını ve hasar kayıtlarıyla müdahale giderlerinin belgelenmesini önerdi.
Sandalcı, açıklamasını yöneticilere ve kat maliklerine ortak sorumluluk çağrısıyla tamamladı. Mevcut risklerin belirlenmesi, bakım kayıtlarının ve acil durum planlarının gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Sandalcı, ortak alanlarda alınacak önlemler için kaynak oluşturulmasına kat maliklerinin de destek vermesini istedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.


