Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Ersoy Hastanesi

Maltepe’de Hizmet Binası Skandalı: İhale Yok, İnşaat Çürüdü

Genel (ÖM) - Önce memleket Gazetesi | 16.07.2025 - 19:05, Güncelleme: 16.07.2025 - 19:30 1138 kez okundu.
 

Maltepe’de Hizmet Binası Skandalı: İhale Yok, İnşaat Çürüdü

Maltepe Belediyesi’nin milyonluk hizmet binası projesi ihalesiz yürütüldü. Yüzde 51’i tamamlanan bina yıllardır kaderine terk edildi. Sayıştay, hukuksuzluklara dikkat çekti. Belediye ise “kamu kaynağı harcanmadı” diyor.
Maltepe Belediyesi’nin Çınar Mahallesi’nde başlattığı yeni hizmet binası projesi, usulsüzlük ve belirsizliklerle gündemde. Sayıştay raporuna göre, milyonluk bina inşaatı, Kamu İhale Kanunu ve Devlet İhale Kanunu’na aykırı biçimde ihalesiz yürütüldü. Yapımına başlanan binanın yalnızca %51,75’i tamamlanabildi. Ancak bu seviyeden sonra inşaatta tek bir çivi bile çakılmadı. Yıllardır atıl durumda bekleyen proje, hem hukuki hem mali açıdan soru işaretleri doğurdu. “Bağış” Gibi Gösterildi Belediye, inşaat için 15 Haziran 2020’de belediyenin kendi şirketi ve hazır beton işi yapan bir şirketle üçlü protokol imzaladı. Beton işlerinin bedelsiz (bilabedel) olarak bağış şeklinde yapılacağı belirtildi. Kalan inşaat işlerini ise belediye üstlendi. Belediye bu durumu “şartsız bağış” olarak savunsa da, uzmanlara göre kamusal bir inşaat işinin böyle yürütülmesi yasal zorunlulukları ortadan kaldırmıyor. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu, bu tür projelerde ihale sürecini zorunlu kılıyor. Ruhsatta Da Usulsüzlük İlk ruhsat 03.10.2019 tarihinde Maltepe Belediyesi adına alınırken, 02.12.2021’de yapı ruhsatı belediyenin kendi şirketi adına değiştirilmiş. Sayıştay, bu işlemde de mevzuata aykırılık olduğunu raporladı. Belediye: Kamu Kaynağı Kullanmadık Sayıştay’ın tespitleri sonrası Maltepe Belediyesi’nden yapılan açıklamada, proje için kamu kaynağı kullanılmadığı, eğer kullanılacak olsaydı ihaleye çıkılacağı savunuldu. Ancak Sayıştay raporu, kamu kaynağı kullanılmasa bile iş ve işlemlerin hukuka uygun yürütülmesi gerektiğinin altını çiziyor. İnşaat Çürümeye Terk Belediye personelinin 07.11.2022’de hazırladığı tutanakta inşaatın %51,75 seviyesinde olduğu tespit edildi. O günden bu yana projede hiçbir ilerleme sağlanmadı. Öte yandan, Maltepe Belediyesi ile Tahincioğlu adlı şirket arasında da protokol yapıldığı iddiaları kamuoyuna yansıdı. Ancak bu iddialar hakkında resmi bir açıklama bulunmuyor.  Maltepe Belediyesi’nin yeni hizmet binası projesi hem hukuki boyutları hem de yıllardır yarım kalmış hâliyle kamuoyunun tepkisini çekmeye devam ediyor. Neler olmuştu. İşte O Haberimiz... https://www.oncememleket.com/haber-yeni-belediye-binasi-sessizlige-mi-gomuldu-1974.html    
Maltepe Belediyesi’nin milyonluk hizmet binası projesi ihalesiz yürütüldü. Yüzde 51’i tamamlanan bina yıllardır kaderine terk edildi. Sayıştay, hukuksuzluklara dikkat çekti. Belediye ise “kamu kaynağı harcanmadı” diyor.

Maltepe Belediyesi’nin Çınar Mahallesi’nde başlattığı yeni hizmet binası projesi, usulsüzlük ve belirsizliklerle gündemde. Sayıştay raporuna göre, milyonluk bina inşaatı, Kamu İhale Kanunu ve Devlet İhale Kanunu’na aykırı biçimde ihalesiz yürütüldü.

Yapımına başlanan binanın yalnızca %51,75’i tamamlanabildi. Ancak bu seviyeden sonra inşaatta tek bir çivi bile çakılmadı. Yıllardır atıl durumda bekleyen proje, hem hukuki hem mali açıdan soru işaretleri doğurdu.

“Bağış” Gibi Gösterildi

Belediye, inşaat için 15 Haziran 2020’de belediyenin kendi şirketi ve hazır beton işi yapan bir şirketle üçlü protokol imzaladı. Beton işlerinin bedelsiz (bilabedel) olarak bağış şeklinde yapılacağı belirtildi. Kalan inşaat işlerini ise belediye üstlendi.

Belediye bu durumu “şartsız bağış” olarak savunsa da, uzmanlara göre kamusal bir inşaat işinin böyle yürütülmesi yasal zorunlulukları ortadan kaldırmıyor. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu, bu tür projelerde ihale sürecini zorunlu kılıyor.

Ruhsatta Da Usulsüzlük

İlk ruhsat 03.10.2019 tarihinde Maltepe Belediyesi adına alınırken, 02.12.2021’de yapı ruhsatı belediyenin kendi şirketi adına değiştirilmiş. Sayıştay, bu işlemde de mevzuata aykırılık olduğunu raporladı.

Belediye: Kamu Kaynağı Kullanmadık

Sayıştay’ın tespitleri sonrası Maltepe Belediyesi’nden yapılan açıklamada, proje için kamu kaynağı kullanılmadığı, eğer kullanılacak olsaydı ihaleye çıkılacağı savunuldu. Ancak Sayıştay raporu, kamu kaynağı kullanılmasa bile iş ve işlemlerin hukuka uygun yürütülmesi gerektiğinin altını çiziyor.

İnşaat Çürümeye Terk

Belediye personelinin 07.11.2022’de hazırladığı tutanakta inşaatın %51,75 seviyesinde olduğu tespit edildi. O günden bu yana projede hiçbir ilerleme sağlanmadı.

Öte yandan, Maltepe Belediyesi ile Tahincioğlu adlı şirket arasında da protokol yapıldığı iddiaları kamuoyuna yansıdı. Ancak bu iddialar hakkında resmi bir açıklama bulunmuyor.

 Maltepe Belediyesi’nin yeni hizmet binası projesi hem hukuki boyutları hem de yıllardır yarım kalmış hâliyle kamuoyunun tepkisini çekmeye devam ediyor.

Neler olmuştu. İşte O Haberimiz...

https://www.oncememleket.com/haber-yeni-belediye-binasi-sessizlige-mi-gomuldu-1974.html

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve oncememleket.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.