Evleri Orman'da Kalanlara Büyük Müjde!
Evleri Orman'da Kalanlara Büyük Müjde!
Gazete Haber Marmara ve Önce Memleket Gazeteleri Genel Yayın Yönetmeni Ömer Şahin’in edindiği bilgilere göre, Başıbüyük mahallesinde evleri Orman’da kalan yapı sahiplerini ilgilendiren sevindirici haber Devletten geldi. Evi Orman arazisi üzerinde kalan vatandaşların, yerlerinin hazine yerleriyle takas edilerek devlet tarafından ev sahiplerine satılacağı belirtildi.
Örnek olarak Orman arazisi içerisinde yer Bin dönüm ise Hazine arazisinden iki Bin dönüm arazi Orman’a verilip o alanların ağaçlandıracağı belirtilerek bu şekilde mağdur edilen Ailelerinde sorununun çözüme ulaştırılacağı bilgisine ulaşıldı.
Maltepe Başıbüyük mahallesinde yapılan İmar çalışmalarının ardından Orman’a kalan bazı yapı sahipleri ile Orman Bakanlığı arasında mahkemelik olmuş ve Yapı sahipleri tarafından bulundukları alanların Orman vasfının tamamen yitirildiğini beyan ederek uzun yıllar buralarda oturduklarını ve hak sahibi olmalarını gerektiğini bildirerek çalışmalar yürüttüler.
İŞTE! O KANUN
Maltepe Başıbüyük mahallesinde oturan ve evleri Orman’da kalan bu yapı sahiplerine 14.04.2018 tarihinde çıkan 7139 sayılı Kanun imdadına yetişti.
7139 sayılı Kanunun Geçici Ek 16.maddesine göre Orman ve Su İşleri Bakanlığınca, bilim ve fen bakımından orman olarak muhafazasında hiçbir yarar görülmeyen ve tarım alanına dönüştürülmesi de mümkün olmayan yerler ile bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte üzerinde yerleşim yeri bulunan ya da yerleşim yeri oluşturulması uygun olan taşlık, kayalık, verimsiz ve fiilen orman vasfı taşımayan alanlardan, Orman ve Su İşleri Bakanlığının teklifi üzerine sınırları Bakanlar Kurulunca belirlenen alanlar, Bakanlar Kurulunca belirlenecek usul ve esaslara göre Orman Genel Müdürlüğünce orman sınırları dışına çıkartılarak tapuda Hazine adına tescil edilir. Orman sınırları dışına çıkartılan alanın iki katından az olmamak üzere Devletin hüküm ve tasarrufu altında veya Hazinenin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazlar Orman Genel Müdürlüğüne orman tesis etmek üzere tahsis edilir.
Birinci fıkrada belirtilen alanlarda 21/6/1987 tarihli ve 3402 sayılı Kadastro Kanununun 22 inci maddesinin kadastrosu yapılmış olan yerlerin ikinci defa kadastroya tabi tutulamayacağına ilişkin hükmü uygulanmaz.
Birinci fıkra kapsamında orman sınırları dışına çıkarılacak alanların tespiti maksadıyla, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca yeteri kadar orman kadastro komisyonu görevlendirilir ve bu tespit sırasında ilan süresi bir hafta, itiraz süresi bir ay olarak uygulanır.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.