Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Ersoy Hastanesi
Mert Selim Somun
Köşe Yazarı
Mert Selim Somun
 

Ramazanda nasıl beslenmeliyiz?

Ramazan ayının ilk günlerindeyiz ve bu dönemde beslenmemize özen göstermemiz gerekiyor. Uzun süre aç kalan mideyi yormamak adına yemekler yavaş ve iyice çiğnenerek yenilmelidir. Oruç tutulurken mutlaka sahura kalkılması gerekir. Birçok kişi Ramazan ayında sahura kalkmak yerine gece yatmadan önce sahur niyetine yemek yemektedirler, bu alışkanlıktan uzak durulması gerekmektedir. Sahura kalkılmadan oruç tutulması halinde kan şekerinde düşüş, halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk görülebilir. Peki, İftarda ve sahurda neler tüketmeliyiz?                    Sofralarımızda mutlaka çorba yer almalıdır. Bir süre ara verilmeli sonra yemeğe geçilmelidir. İftara su, çorba, zeytin, hurma ile hafif başlayarak, ana yemeğe daha sonra geçerek mideyi yormamak lazım. ·        Sınırsız pide, kızartma, ağır hamur işleri,  gazlı ve şekerli içeceklerden uzak durulmalı, ·        İftarda ve sahurda, protein ve tahıl kaynaklı beslenerek doyurucu beslenmek önemli, ·        Gün boyu alınamayan su miktarı Kg x 30 ml olarak belirlenmeli. İftardan sahura yayarak yavaş yavaş içerek bu miktarı tüketmeye özen gösterilmeli, ·        Beyaz eti kırmızı et göre daha fazla tüketilmeli, ·        Daha çok sebze yemeklerini tercih edilmeli, ·        Pideyi iftarda bir avuç içi kadar tüketilmeli ve sahurda pide yerine tam tahıllı ekmek tüketilmeli. Glisemik indeksi yüksek olduğu için çabuk acıkmaya neden olabilmektedir. ·        Sahurda şeker kaynaklarına da yer vermemek lazım. ·        İftardan 1 saat sonra tatlı ihtiyacını meyve yanda sütlü tatlı tüketerek giderilebilir.  Ramazanda hareket azlığı ve metabolizma hızının yavaşlaması kilo vermeyi zorlaştırmaktadır. Bu sebeple ramazanda yeterli ve dengeli yemeye özen göstermeyenler bu ayı kilo alarak bitirebilir.
Ekleme Tarihi: 30 Nisan 2020 - Perşembe

Ramazanda nasıl beslenmeliyiz?

Ramazan ayının ilk günlerindeyiz ve bu dönemde beslenmemize özen göstermemiz gerekiyor. Uzun süre aç kalan mideyi yormamak adına yemekler yavaş ve iyice çiğnenerek yenilmelidir. Oruç tutulurken mutlaka sahura kalkılması gerekir. Birçok kişi Ramazan ayında sahura kalkmak yerine gece yatmadan önce sahur niyetine yemek yemektedirler, bu alışkanlıktan uzak durulması gerekmektedir. Sahura kalkılmadan oruç tutulması halinde kan şekerinde düşüş, halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk görülebilir.

Peki, İftarda ve sahurda neler tüketmeliyiz?                   

Sofralarımızda mutlaka çorba yer almalıdır. Bir süre ara verilmeli sonra yemeğe geçilmelidir. İftara su, çorba, zeytin, hurma ile hafif başlayarak, ana yemeğe daha sonra geçerek mideyi yormamak lazım.

·        Sınırsız pide, kızartma, ağır hamur işleri,  gazlı ve şekerli içeceklerden uzak durulmalı,

·        İftarda ve sahurda, protein ve tahıl kaynaklı beslenerek doyurucu beslenmek önemli,

·        Gün boyu alınamayan su miktarı Kg x 30 ml olarak belirlenmeli. İftardan sahura yayarak yavaş yavaş içerek bu miktarı tüketmeye özen gösterilmeli,

·        Beyaz eti kırmızı et göre daha fazla tüketilmeli,

·        Daha çok sebze yemeklerini tercih edilmeli,

·        Pideyi iftarda bir avuç içi kadar tüketilmeli ve sahurda pide yerine tam tahıllı ekmek tüketilmeli. Glisemik indeksi yüksek olduğu için çabuk acıkmaya neden olabilmektedir.

·        Sahurda şeker kaynaklarına da yer vermemek lazım.

·        İftardan 1 saat sonra tatlı ihtiyacını meyve yanda sütlü tatlı tüketerek giderilebilir. 

Ramazanda hareket azlığı ve metabolizma hızının yavaşlaması kilo vermeyi zorlaştırmaktadır. Bu sebeple ramazanda yeterli ve dengeli yemeye özen göstermeyenler bu ayı kilo alarak bitirebilir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve oncememleket.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.