Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Ersoy Hastanesi

Motorinde ağustos sonuna kadar ÖTV alınmayacak

Genel (ÖM) - Önce Memleket Gazetesi | 13.08.2026 - 16:05, Güncelleme: 13.08.2026 - 16:16 420 kez okundu.
 

Motorinde ağustos sonuna kadar ÖTV alınmayacak

Motorinde uygulanan Özel Tüketim Vergisi ağustos ayının kalan bölümü için sıfırlandı. Düzenlemenin ardından litre fiyatında yaklaşık 9 liralık indirim görüldü. ÖTV, eylül ayından itibaren yeniden kademeli olarak uygulanacak.
Motorin fiyatlarını doğrudan etkileyen önemli bir vergi düzenlemesi yürürlüğe girdi. Cumhurbaşkanı Kararı ile motorinde uygulanan Özel Tüketim Vergisi, ağustos ayının kalan bölümü için sıfırlandı. Yeni düzenlemeyle motorin, eşel mobil sisteminin kapsamından çıkarıldı. Ağustos sonuna kadar sıfır olarak uygulanacak ÖTV’nin, eylül ayından itibaren yıl sonuna kadar kademeli şekilde artırılması öngörülüyor. İndirim pompaya yansıdı ÖTV düzenlemesinin ardından akaryakıt dağıtım şirketleri pompa fiyatlarını güncellemeye başladı. Açıklanan fiyatlara göre motorinin litre fiyatında yaklaşık 9 lirayı aşan bir düşüş meydana geldi. İstanbul’da motorinin litre fiyatının yaklaşık 70,82 liraya, Ankara’da 71,94 liraya, İzmir’de ise 72,21 liraya gerilediği bildirildi. Fiyatlar dağıtım şirketine ve ilçeye göre küçük farklılıklar gösterebiliyor. Şimşek: Maliyet baskısını hafifletmeyi amaçlıyoruz Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, düzenlemenin jeopolitik gelişmeler nedeniyle yükselen motorin maliyetlerinin tüketici ve üretici üzerindeki etkisini azaltmak amacıyla yapıldığını açıkladı. Şimşek, alınan kararla maliyet baskılarının hafifletilmesinin yanı sıra enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları üzerindeki olumsuz etkilerin de sınırlandırılmasının amaçlandığını belirtti. Nakliye ve gıda fiyatlarını da ilgilendiriyor Motorin fiyatları yalnızca araç sahiplerini değil; nakliye, tarım, sanayi ve toplu ulaşım sektörlerini de doğrudan etkiliyor. Bu nedenle vergi indiriminin taşıma ve üretim maliyetleri üzerinden birçok ürünün fiyatına dolaylı olarak yansıması bekleniyor. Ancak ÖTV’nin eylül ayından itibaren kademeli şekilde yeniden uygulanacak olması nedeniyle pompadaki indirimin tamamı kalıcı olmayacak. Motorin fiyatlarının önümüzdeki aylardaki seyri; petrol fiyatları, döviz kuru ve uygulanacak yeni ÖTV tutarlarına göre şekillenecek.
Motorinde uygulanan Özel Tüketim Vergisi ağustos ayının kalan bölümü için sıfırlandı. Düzenlemenin ardından litre fiyatında yaklaşık 9 liralık indirim görüldü. ÖTV, eylül ayından itibaren yeniden kademeli olarak uygulanacak.

Motorin fiyatlarını doğrudan etkileyen önemli bir vergi düzenlemesi yürürlüğe girdi. Cumhurbaşkanı Kararı ile motorinde uygulanan Özel Tüketim Vergisi, ağustos ayının kalan bölümü için sıfırlandı.

Yeni düzenlemeyle motorin, eşel mobil sisteminin kapsamından çıkarıldı. Ağustos sonuna kadar sıfır olarak uygulanacak ÖTV’nin, eylül ayından itibaren yıl sonuna kadar kademeli şekilde artırılması öngörülüyor.

İndirim pompaya yansıdı

ÖTV düzenlemesinin ardından akaryakıt dağıtım şirketleri pompa fiyatlarını güncellemeye başladı. Açıklanan fiyatlara göre motorinin litre fiyatında yaklaşık 9 lirayı aşan bir düşüş meydana geldi.

İstanbul’da motorinin litre fiyatının yaklaşık 70,82 liraya, Ankara’da 71,94 liraya, İzmir’de ise 72,21 liraya gerilediği bildirildi. Fiyatlar dağıtım şirketine ve ilçeye göre küçük farklılıklar gösterebiliyor.

Şimşek: Maliyet baskısını hafifletmeyi amaçlıyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, düzenlemenin jeopolitik gelişmeler nedeniyle yükselen motorin maliyetlerinin tüketici ve üretici üzerindeki etkisini azaltmak amacıyla yapıldığını açıkladı.

Şimşek, alınan kararla maliyet baskılarının hafifletilmesinin yanı sıra enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları üzerindeki olumsuz etkilerin de sınırlandırılmasının amaçlandığını belirtti.

Nakliye ve gıda fiyatlarını da ilgilendiriyor

Motorin fiyatları yalnızca araç sahiplerini değil; nakliye, tarım, sanayi ve toplu ulaşım sektörlerini de doğrudan etkiliyor. Bu nedenle vergi indiriminin taşıma ve üretim maliyetleri üzerinden birçok ürünün fiyatına dolaylı olarak yansıması bekleniyor.

Ancak ÖTV’nin eylül ayından itibaren kademeli şekilde yeniden uygulanacak olması nedeniyle pompadaki indirimin tamamı kalıcı olmayacak. Motorin fiyatlarının önümüzdeki aylardaki seyri; petrol fiyatları, döviz kuru ve uygulanacak yeni ÖTV tutarlarına göre şekillenecek.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve siteye yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.