Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, nereden gelirse gelsin terörün her türlüsüne karşı çıkacağız.

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, değişik partilerden temsilcilerle birlikte Sivas’a gitti. 2 Temmuz 1993’de meydana gelen katliamda hayatını kaybeden 33 cana atfen otelin önüne kırmızı karanfil bırakan Başkan Kılıç, “Nereden gelirse gelsin terörün her türlüsüne karşı çıkacağız” dedi. 

“Ayrıştırmayacak, kucaklaşacağız” 

Daha sonra Erzincan Başbağlar’a geçen Ali Kılıç burada yaptığı konuşmasına her iki katliamda hayatını kaybedenleri andığını söyleyerek başladı. Başkan Kılıç, “Acısını ilk günkü gibi yüreğimizde hissettiğimiz Sivas ve Başbağlar katliamlarında yitirdiğimiz canlarımızı saygıyla anıyorum. Tıpkı Kurtuluş Savaşında olduğu gibi, teröre karşı verdiğimiz savaşı da kazanacağız. Maltepe’de bulunan siyasi parti temsilcileriyle geldiğimiz Sivas ve Başbağlar’da birlik ve beraberliğimizi pekiştirdik. Maltepe’ye yaraşan bu tablo ile ayrıştırmayacak, kucaklaşıp helalleşeceğiz” ifadelerini kullandı.

Peki, Başbağlar’da Neler Olmuştu?

Erzincan Kent merkezine 220 kilometre uzaklıktaki Başbağlar köyüne 5 Temmuz 1993 akşamı gelen PKK'lı teröristler, kadınları derede topladıktan sonra evleri yağmalayıp para, altın ve değerli eşyaları alarak tüm evleri ateşe verdi.

Yapılan zulme karşı çıkan 5 kişiyi de evlerde ateşe vererek öldüren teröristler, akşam namazını kılıp camiden çıkan 28 erkeği de köy meydanında topladı.

Bir süre örgüt propagandası yapan teröristler daha sonra bu kişileri de kurşuna dizdi. Olaydan sonra bölgede yapılan incelemede, yüzlerce boş kovan bulundu.

"İki ay sonra geldim hala köydeki yangın sönmemişti"

Akarpınar, katliamdan yaralı kurtulduğunu belirterek, hastanedeki tedavisi sonrası 2 ay sonra köyüne geri döndüğünü aktardı.

Taburcu olup köye geldiğini anlatan Akarpınar, "İki ay tedavi gördüğüm hastaneden çıktıktan sonra 5 Eylül 1993'te köye geldim ve hala yangın sönmemişti. Köy dozerlerle dümdüz edilmişti. Evimizin içinde kalan eşyamızı da hiçbir şey de alamadık." ifadelerini kullandı.

Katliamda babasını, ağabeyini ve birçok yakınını kaybeden köylülerden Ali Akpınar ise gözyaşları içinde yaptığı konuşmada, acının halen içlerinde taze olduğunu dile getirdi.

Olaya karışanların cezasını çekmesini istediklerini belirten Akpınar, "29 sene önce şehitlerimiz ahirete gittiler, bizler yaşıyoruz ama hep acı içinde yaşıyoruz. Onları hiçbir zaman unutmadık, unutmayacağız ve unutturmayacağız. Hep acı çekiyoruz, her sene... Hiç unutmuyoruz." dedi.

Köylülerden Şerif Gül’de Başbağlar Katliamının planlı yapıldığını anlatarak, kendilerine bu acıyı yaşatanların bulunup cezalandırılmasını istedi.