Kurtköy Dumankaya Flex Yönetiminin Avukatı Hakkında Baro'ya Suç Duyurusu

 ‘Meslek kurallarına aykırı’

Pendik Kurtköy Dumankaya Flex sitesinde oturan malikler tarafından Kocaeli Barosu Başkanlığı’na gönderilen şikâyet dilekçesinde, “Avukat Onur Güneri’nin Dumankaya Flex sitesi yönetimini ele geçirmek sureti ile Hem Site Yönetiminin resmi avukatı, Hem Ticari Blokların Kongresiz yöneticisi, hem de sitenin işlerinin yapan KAIZEN TESİS VE BİNA YÖNETİMİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ adlı firmanın Yüzde 50 ortağı olması sebepleri ile Avukatlık mesleği ile bağdaşmayan, meslek onuru ile uyuşmayan işler yapmak ve tavırlar sergilemek, işin reddi gereken işlerde vekâlet ve görev üstlenmek ” denildi.

Dilekçede şunlar kaydedildi: “Söz konusu avukat, KAIZEN TESİS VE BİNA YÖNETİMİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ ünvanlı yönetim şirketinin ortağı/müdürlerinden olup, şirket işleri ile alakalı site yönetimleri ile görüşmeler ve ilişkiler içine girmekte ve avukatlık unvanını bu işlerde de kullanmakta ve avukatlık mesleğine-unvanına ve meslek onuruna yakışmayan tavır ve davranışlar sergilemektedir.

Yetkilisi olduğu şirket adına iş ve işlemler yaparken aynı zamanda yönetim sözleşmesi imzalamış olduğu site yönetimleri ile de avukatlık sözleşmesi imzalayarak vekâletname almakta ve site yönetimlerini vekil olarak temsil etmektedir. Yapmış olduğu işler bir avukatın ret etmesi gereken işlerdendir.

Avukatlar, yüklendikleri görevleri bu görevin kutsallığına yakışır bir şekilde özen, doğruluk ve onur içinde yerine getirmek ve avukatlık unvanının gerektirdiği saygı ve güvene uygun biçimde davranmak ve Türkiye Barolar Birliğince belirlenen meslek kurallarına uymakla yükümlüdürler.

Avukatların, kendilerine tevdi edilen veya gerek avukatlık görevi, gerekse Türkiye Barolar Birliği ve barolar organlarındaki görevleri dolayısıyla öğrendikleri hususları açığa vurmaları yasaktır.

Aynı işte menfaati zıt bir tarafa avukatlık etmiş veya mütalaa vermiş olursa, görmesi istenilen iş, Türkiye Barolar Birliği tarafından tespit edilen mesleki dayanışma ve düzen gereklerine uygun değilse, teklifi reddetmek zorunluğundadır. Bu zorunluluk, avukatların ortaklarını ve yanlarında çalıştırdıkları avukatları da kapsar.

Söz konusu yasal hükümler gereği, site yönetimine karşı yönetim hizmetlerinden dolayı taahhüt altında bulunan, en iyi derecede yönetim hizmeti verme yükümlülüğü altında bulunan KAIZEN TESİS VE BİNA YÖNETİMİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ ortağı ve müdürü olan şikayetli avukat Onur Güneri aynı site yönetiminin vekaletini de alarak ve müşavirlik hizmeti yaparak menfaat çatışması olan her iki tarafı da sözleşme konusu aynı işte temsil etmekte olup, açıkça avukatlık kanununa aykırı davranmaktadır.

Vekâleti gereği, site hakkında edindiği bilgileri, sır saklama yükümü altında bulunan avukat, sitenin aleyhine ve fakat ortağı ve müdürü olduğu şirket lehine kullanmaktadır. Hizmet alım sözleşmesi öncesi, teklif veren diğer şirketlere karşı haksız rekabet oluşturmaktadır. Avukatın genel kurullarda site menfaati ile çatışan konularda müdürü olduğu şirketin haklarını savunuyor olması, açıkça meslek ve avukatlık onuruna uygun düşmediği gibi meslek ilkelerine de aykırıdır.

Hangi konuda ve hangi zamanda ortağı ve müdürü olduğu şirket adına mı, yoksa vekili olduğu site yönetimi adına mı beyanda bulunduğu anlaşılamamaktadır. Menfaat çatışması olan aynı konuda görev alması kabul edilemez. Bir konuda yüklenici şirketin ortağı ve müdürü şapkası ile konuşurken yine aynı konuda bu sefer site yönetiminin vekili şapkası ile konuşabilmektedir. Dolayısıyla hem şirketten hem de site yönetiminden gelir elde ederek menfaat sağlamak ve çıkar çatışması olan tarafları temsil etmek açıkça hukuka aykırı olduğu gibi çelişkili davranış ve kabul edilemez.

TBB Meslek Kurallarına aykırı davranmış, Avukatlık Kanunu, TBK, Meslek ilkeleri ve anılan eylemleri nedeniyle TCK normlarını ihlal eden suç işlemiştir.’’ Denildi.