Belediye Yatırım Yapmayınca Elindeki 100 Milyon Dolarlık Arazi Hazineye Kaldı.

CHP’li Maltepe Belediyesinin Maltepe’ye yıllardır yatırım yapmaması Ak Parti İlçe Başkanlığını harekete geçirdi. Ak Parti Maltepe İlçe Başkanı Mehmet Karadeniz, yıllardır Maltepe’nin en güzel yeri olan ve planlarda spor tesis alanı olarak görülen 25 dönümlük araziye Maltepe Belediyesinin yatırım yapmaması sonucunda Maltepelilere hizmet vermek amacı ile çalışmalara başladı.

Maltepe Belediyesinin yatırım yapmaması sonucunda Hazine adına tapulandırılan 25 dönümlük arazi Gençlik ve Spor Bakanlığına tahsis edildi.  Bakanlık Maltepe’ye dev bir spor kompleksi ve spor akademisi yapmayı planlıyor.

İşte! Hazineye Kalan Arazinin Tapusu

Neler Olmuştu.?

Sabancı Grubu, inşaat yasağı olan arazisini Yapı Konut şirketine sattı. Araziyi Maltepe Belediyesine şartlı bağışla veren şirket, böylece yasağı kalkan araziyi alıp konut yapmayı planlamıştı. İSTANBUL Maltepedeki eski Otoyol Fabrikası arazisinin yarısı spor alanı olduğu için bir türlü inşaat yapılamayınca, sorun özel bir sözleşmeyle aşıldı. Arazi önce belediyeye bağışlanarak inşaat yasağı kaldırıldı. Şimdi aynı şirket, araziyi satın alıp üzerine bin 800 konut yapmayı planlıyor. Otoyolda 1980lerde hissedar olan Sabancı Grubu, bu şirketten çıkarken hisse karşılığı daha önce eski Otoyol fabrikası olarak kullanılan Maltepe Gülsuyundaki araziyi aldı. Sabancının 3 şirketi Philsa, Toyotosa ve Teknosa yerleşti. Sabancının Philsa ve Toyotosa hisselerini satmasıyla arazide tek grup şirketi olarak Teknosa kaldı. Teknosanın da çıkmasıyla arazi boşalmış oldu. Planlarda ticaret ve spor alanı gözüken 51 bin metrekare araziyi değerlendirmek isteyen Sabancı Grubu, eski vekil Ersin Arıoğlunun onursal başkanlığını yaptığı Yapı Merkezi ile görüştü. Araziye konut yapmak için bir takım girişmelerde bulundu.

KAMU ELİNE GEÇMELİ

Ancak planlarda spor alanı kamu eline geçmeden inşaat yapılamaz şerhi olduğu için escort bayan istanbul proje gerçekleşemedi. Araziyi Yapı Konut satın aldı. E/5 karayoluna cepheli arazide inşaat yapmak isteyen Yapı Konut şirketi bedelsiz olarak kamuya terk etmesi gereken araziyi Maltepe Belediyesine şartlı bağış sözleşmesi ile verdi.

TÜM ŞARTLARA EVET

 Belediye, arazideki inşaatın önünü açma yoluna gitti. Bağış sözleşmesinde, Bu alan satılırsa öncelik hakkı Yapı Konuta aittir ibaresi yer aldı. Al gülüm ver gülüm sözleşmesi belediye meclisi tarafından da oy çokluğu ile kabul edildi. Şirket şimdi projeleri yapıp Büyükşehir ve Maltepe Belediyesinden onaylatacak. Maltepe Belediyesi ruhsat verecek ve inşaat başlayacak.

Mahkemeye taşındı

AK Partili meclis üyeleri şartlı bağış sözleşmesine arsa sahibinin haklarını koruyor, kamuyu zarara uğratıcı bir sözleşmedir diye karara itiraz ettiler. Daha sonra da şartlı bağış sözleşmesinin iptali için mahkemeye başvurdular. AK Partili İmar Komisyonu üyesi Muhammet Ali Çavuşoğlu Yapılan iş hukuksuzdur. Belediye vatandaşın yararına kullanacağı imkânları şirkete devretmiştir dedi. Planın gereğini yaptık Belediyenin İmardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Nail Çiftçi Bu arazinin planları bizden önceki belediye döneminde yapılmış ve plan notlarında şerh konulmuş. Konut yapacaksa plan tadilatı yapması gerekiyor. Biz planın gereği neyse onu yaptık dedi.

İlerleyen zamanlarda 51 bin metrekarelik alanın spor tesisi olan 25 bin metre karesi kamuya terk edildi. Arazinin 12,5 dönümü Maltepe Belediyesine, 12,5 dönümü de İstanbul Büyükşehir Belediyesine terkten bırakıldı. Arazi kamuya terkedildiği için de bağış sözleşmesi iptal oldu. Aradan geçen yaklaşık 10 yıl içerisinde Maltepe Belediyesine terk edilen 12,5 dönümün tapuya kaydedilmediği anlaşıldı. Bu zaman dilimi içerisinde de Maltepe Belediyesi araziye herhangi bir yatırım yapamadı. Bunun Üzerine bir çalışma gerçekleştiren Ak Parti Maltepe İlçe Başkanı Mehmet Karadeniz, Maltepe’ye bir spor kompleksi yapmak için kolları sıvadı. Maltepe Belediyesi ve İBB’nin yıllardır yapamadığı spor tesisi alanını hazineye devir ettirdi. Hazine de Gençlik ve Spor Bakanlığına tahsisini gerçekleştirdi.

Şimdi yıllardır CHP’li Maltepe Belediyesinin yapamadığı ve atıl durumda bulunan araziye Bakanlık Spor Kompleksi ve Spor Akademisi yapmayı planlıyor.