Maltepe Belediyesi Ruhsat Müdürlüğünde Neler Oluyor?

HABER/ÖMER ŞAHİN/İSTANBUL- 3572 sayılı iş yeri açma ve çalışma ruhsatlarına dair kanun hükmünde kararnamenin değiştirilerek kabulüne dair kanunun 4.maddesinin “3.maddede belirtilen merciler, iznin verilmesi için yapılacak beyan ve incelemelerde aşağıda öngörülecek genel kriterlere göre düzenlenecek yönetmeliği esas alır.

a)      İnsan Sağlığına Zarar vermemek

b)      Çevre kirliliğine yol açmamak

c)       Yangın, patlama, genel güvenlik, iş güvenliği, işçi sağlığı, trafik ve karayolları, imar, kat mülkiyeti ve doğanın korunması ile ilgili düzenlemelere aykırı davranmamak. 

İşyeri Açma ve Çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmeliğin 5.maddesinin b bendinin; 634 sayılı kat mülkiyeti kanunu kapsamına giren gayrimenkullerin, tapu kütüğünde mesken olarak gösterilen bağımsız bölümlerinde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve benzeri eğlence ve toplantı yerleri; fırın, lokanta, pastane süthane gibi gıda ve beslenme yerleri,  imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve çarşı gibi işyerlerinin açılması hususunda kat maliklerinin oy birliği ile karar alması Tapuda işyeri olarak görünen yerlerde, umuma açık istirahat ve eğlence yerleri açılması durumunda yönetim planında aksine bir hüküm yoksa, kat maliklerinin oy çokluğu ile aldığı kararın bulunması” hükümleri doğrultusunda Maltepe Belediye Ruhsat Müdürlüğünün işlem yapması gerekirken, bazı işyerlerinde yapmayarak bir takım eksik ve usulsüzlükler yaptı.

İŞTE! USULSÜZLÜKLERDEN BAZILARI

1- Bazı işyerlerine ruhsat verilebilmesi için o işyerlerinin gıda hijyen eğitim sertifikalarının ya da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen işletme belgelerinin bulunmamasına rağmen ruhsat verildi.

2- Maltepe Belediyesi Ruhsat Müdürlüğü Umuma açık istirahat ve eğlence yerleri için düzenlenen işyeri açma ve çalışma ruhsatlarını başvuru esnasında Mevzuatta olmamasına rağmen ( ilgili yönetmeliğin Ek-1. Maddesi 5.fıkrasında yazar) Nüfus cüzdan sureti, ikametgah belgesi, ticaret sicil gazetesi, ticaret oda kayıt belgesi vb. gibi evraklar isteyerek vatandaşların işlerinin güçleştirildiği iddia edildi.

3- Bazı Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin okul, yurt, mabet bina ve tesislerine mevzuatta öngördüğü uzaklıkta bulunmadan ruhsatlar verildi.

4- Bazı ruhsatlarda kira kontratı, bazılarında ise alt kiracılık kontratı olmadığı halde ruhsat verildi.

5- 2464 sayılı belediye gelirleri kanunu ve 5393 sayılı belediye kanunu ve ilgili mevzuatta belirlenen miktarda ruhsat ücreti alınması gerekirken Maltepe Belediyesi mevzuat hükümlerine göre almadı.

6- 2.sınıf Gayrisıhhi işyerleri için iş güvenliği uzman sözleşmesinin olması gereklidir. Ancak Maltepe Belediyesi bazı işyerlerine bu sözleşme olmadan da ruhsat verdi.

7- Yapı kullanma belgelerinde otel olmamasına reğmen ancak otel olarak işletilen yerlere pansiyon adı altında da ruhsatlar verdi.

NOT:  Maltepe belediye Ruhsat Müdürlüğü yukarıda yapılan usulsüzlüklerin yanında birçok usulsüzlükler var. Bunları da bir sonraki haberimizde ayrıntıları ile işlemeye devam edeceğiz. Başvuru evraklarının tam olmasına rağmen 1 ay’da verilmesi gereken ruhsatlar neden verilmiyor.

İşyeri ruhsatları verildikten sonra bunları İlçe Emniyet Müdürlüğüne neden zamanında bildirmiyor. Ve diğerleri hepsi Gazetemizin yeni sayısında bulabilirsiniz.