MHP Maltepe İlçe Başkanlığı Esnafa Siftah Parası Dağıttı

Maltepe esnafı sabah dükkânlarını açmak için geldiklerinde. Dükkânlarının kepenklerinde, kapılarında bir zarf olduğunu fark ettiler. Üzerinde “Milliyetçi Hareket Partisi Maltepe İlçe Başkanlığı” yazan bir zarf gören Maltepe esnafı zarfı açtıklarında içerisinde “1 TL “ madeni para ve ayrıca bir sayfa yazı olduğunu gören esnaflar şaşkınlık yaşadı. Yazıyı okuduklarında ise şaşkınlıklarının yerini duygusallık ve gülümseme aldı. Çünkü birçoğu zarfı gördüğünde “Borç veya Fatura” olabileceğini düşünmüşlerdi.

Fakat zarfın içinde bazı eski büyüklerimizin halen devam ettirdiği bir gelenek olan  “SİFTAH PARASI” bulunmaktaydı.

Ve zarfın içindeki yazıda şu yazmaktaydı;

‘’Siftah esnafımızın hoş bir geleneği, Müşterinin esnafa, esnafın müşterisine olan nezaketi, jesti, manen ve madden desteği. Çocukluk yıllarımızda ilk alışverişi yapanın verdiği parayı dükkânın içine atması bir gelenekti. Esnafın feraseti, Komşuluk, komşu hakkı ve siftah denen uğura bakış açısının güzelliği, Dayanışması, Birbirini koruması, kollaması, Kazancı bölüşmesi ve paylaşması Dünden bugüne muhteşem bir örnektir. Ahi ve lonca geleneğini, Esnafın bir başka esnafı kardeş bilmesi, Kardeşinin elinden tutup, onun hakkını gözetmesi ve koruması, Siftah kavramına apayrı bir özellik yüklemiştir.

Çocukluğumuzda bazı esnaflar siftah parasını, bir kenara ayırırlar, diğer paraların içine koymazlar, karıştırmazlardı. O madeni para, o günün ilk kazancı, uğuru, bereketiydi. Esnafımız, bazı insanların paralarının hayırlı ve bereketli olduğuna inanırdı. Onları çağırıp, " gel bir siftah yap" derler, Gelen kişi de, cebinden bir bozukluk çıkarır ve dükkâna siftah parası atardı. Eski insanlar, ilk siftahı kendilerinden yapmış olmasından dolayı mutlu olurlardı. Hele o gün o dükkân müşterilerle dolup taştıysa… Dükkân sahibi, bazen adını bile bilmediği ilk müşterinin dükkânının içine attığı siftah parasının uğurunu anlata anlata bitiremezdi.

“Siftahı senden, bereketi Allah’tan” diyerek o günlerden bugünlere taşıdığımız kültürümüzü unutturmamak adına ve geçmişte de olduğu gibi elbette atlatacağımız içinden geçtiğimiz bu süreçte siz değerli esnafımıza bir nebze olsun moral vermek adına bugünkü siftahınızın da bizim helal paralarımızdan olmasını istedik.

Cenabı-ı ALLAH bol kazançlar versin.

“SİFTAH BİZDEN, BEREKETİ ALLAH’TAN''

Konu ile ilgili bilgisine başvurduğumuz MHP İlçe Başkanı Ömer LEFZAN şunları söyledi.

LEFZAN: ”Siftah parası” çok eski bir kültür. Hali hazırda bu kültürün devam ettiği “Çarşılarımız, hanlarımız” bulunmaktadır. Biz bu faaliyetimizi “Hem esnafımıza ulaşmak, zarflarda bulunan iletişim bilgilerimiz sayesinde esnafımızın dilediğinde bize ulaşması için düşündük ve uyguladık. Tabi ki en önemlisi “Kültürümüzü unutmamak ve esnafımıza moral olması açısından” böyle bir çalışma yaptık.

Esnafımızın o günkü siftahlarının Milliyetçi Hareket Partisi Maltepe İlçe Teşkilatı mensuplarının helal paralarından olmasını istedik.’’ Diye konuştu.