11 Adımda Kentsel Dönüşüm Nasıl yapılır?

Kentsel Dönüşüm ve İnşaat Hukuku Uzmanı Av. Ümit Çoban, Yıpranmış, depreme karşı dayanıksız ve modern yaşam standartlarına uyum göstermeyen evlerinizin yaşanılabilir, depreme dayanıklı, sosyal donatılara, otoparka ve yeşil alanlara sahip kaliteli yaşam alanlarına dönüştürme sürecinin başarıyla tamamlanabilmesi için kentsel dönüşüm yasası kapsamında, adım adım kentsel dönüşüm sürecinde yapılması gerekenleri 11 maddede toplayarak okuyucularımızı bilgilendirdi.

İŞTE! 11 MADDELİK ADIM ADIM KENTSEL DÖNÜŞÜM

1-Maliklerce binadan numune aldırılarak lisanslı yetkili laboratuvarca inceleme yapılması ile süreç başlamış olur.

2-Laboratuvardan ya riskli değildir ya da bina risklidir şeklinde rapor gelecektir.

3-Bu rapora karşı 15 gün içinde itiraz edilebilir. İtiraz üzerine verilen karara karşı dava yolu açıktır.

4-Riskli yapı raporu kesinleşen binalarla ilgili idare tarafından, binanın yıktırılması için bina maliklerine 60 günden az olmamak üzere verilir.

5-Malikler tarafından her bir daire/hissenin değeri tespit ettirilir.

6-Maliklerin 2/3 çoğunluğu ile binanın yeniden yapılmasına karar verilir. Bu kararla kendileri mi yapacak, müteahhitte mi yaptırılacak, eser yapımı mı yoksa kat karşılığı mı yaptırılacak gibi konularda karar verilir.

7-Maliklerden 2/3 çoğunluk kararına katılmayan maliklerin hisseleri diğer maliklere ve binada malik olmayanlara satılır.

8-Binanın yıkılmasıyla beraber maliklere Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kira yardımı yapılır.

9-Müteahhit tarafından eser sözleşmesi ya da kat karşılığı sözleşmeleri ile yapılan binalarda; sözleşmelerin ana maddeleri ile teknik şartnamenin tüm konularına ihtilafa yer vermeyecek şekilde hazırlanmasına dikkat edilir.

10-Yapılan binaların yapım esnasında uzmanlarca incelenmesi sağlanır. Böylece binanın projeye, sözleşmeye uygunluğu sağlanmış olacaktır.

11-Bina istenilen vasıfta yapılmış ise teslim tutanağı ile teslim alınır.