Maltepe Belediyesi: “İhale Süreci Şeffaf Yürütüldü”

 

Maltepe Belediyesi’nin 2025 yılı araç kiralama ihalesine dair kamuoyunda oluşan tepkiler üzerine belediye yetkilileriyle gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde, ihale sürecine ilişkin detaylı açıklamalar paylaşıldı.

Yetkililer, ihalenin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 19. maddesi uyarınca açık ihale yöntemiyle yapıldığını ve tüm sürecin şeffaflık ilkesi doğrultusunda yürütüldüğünü belirtti. İhalenin temelini oluşturan idari şartname, teknik şartname ve sözleşme tasarısının kamu mevzuatına uygun şekilde hazırlandığı ifade edildi.

İhaleye toplamda 9 firma teklif sundu. Bu firmalardan 3’ü, geçici teminatlarının uygun bulunmaması nedeniyle değerlendirme dışı bırakıldı. Geriye kalan 6 teklif geçerli sayıldı.

Geçerli teklifler arasında 3 firmanın teklif bedelinin Kamu İhale Genel Tebliği’ne göre hesaplanan sınır değerin altında kaldığı tespit edildi. Bu nedenle söz konusu teklifler “aşırı düşük teklif” kapsamında değerlendirmeye alındı ve isteklilerden açıklama talep edildi.

Bu süreçte 2 firma açıklama sunmadığı için teklifleri reddedildi. En düşük teklifi veren METEOR Kurumsal Hizmetler Ltd. Şti., 380 milyon TL bedelli teklifine ilişkin açıklama sundu. Ancak bu açıklamanın, örnek KİK kararlarıyla desteklenmesine rağmen kamu ihale mevzuatına uygun bulunmadığı belirtildi.

Yetkililer, bu değerlendirmeyi idari şartnamenin “Madde 48 – Diğer Hususlar” başlığı altındaki 48.1. bendine dayandırdı. İlgili maddede “İhalede uygulanacak sınır değer katsayısı (R): Araç Kiralama/0,79” hükmü yer alıyor. Bu maddeye göre, teklif edilen bedel sınır değerin altında kaldığında, isteklinin bu düşük fiyatı teknik ve mali belgelerle açıklaması gerekiyor. METEOR firmasının sunduğu belgelerin bu şartı karşılamadığı ifade edildi.

Bu elenmelerin ardından, geçerli teklifler arasında en uygun fiyatı sunan Efe Atık firmasının 595.878.390 TL + KDV bedelli teklifi kabul edilerek ihale bu firmaya bırakıldı ve onaylandı.

Belediye yetkilileri, tüm sürecin Sayıştay denetimine açık olduğunu vurguladı. Yaklaşık maliyet hesaplamalarının, rekabet koşullarının ve piyasa fiyatlarıyla uyumun kamu denetim mekanizmaları tarafından incelenebileceğini belirten yetkililer, “İhale süreci kamu yararı ve mevzuat çerçevesinde yürütülmüştür” açıklamasında bulundu.

 

NELER OLMUŞTU. İŞTE O HABERİMİZ